Blog

Vinkkejä kielen oppimisen tehostamiseen

Kansainvälistyvässä maailmassa kielten oppiminen on erityisen tärkeää, jotta kommunikointi eri maista tulleiden ihmisten kanssa olisi ylipäätään mahdollista. Moni kokee kielen oppimisen kuitenkin haastavana ja jopa raskaana. Sanojen pänttääminen perinteisellä tavalla saattaa tuntua tylsältä ja aikaavievältä. Onneksi on mukavampia ja helpompiakin tapoja oppia kieliä. Tälle sivulle on koottu muutamia vinkkejä kielen oppimisen tehostamiseen.

Hyödynnä erilaiset digitaaliset ratkaisut kielen oppimisessa

Nykyisin on tarjolla monia erilaisia digitaalisia ratkaisuja, jotka voivat tehdä kielen oppimisesta hauskaa ja tehokasta. Monet tällaiset oppimisohjelmat lupaavat, että jo kymmenen minuutin päivittäisellä harjoittelulla voi saavuttaa yllättävän hyviä tuloksia. Jopa kiireinen ihminen pystyy yleensä irrottamaan kymmenen minuuttia kielen opiskeluun, jos vain motivaatio on kunnossa.

Osa kielen oppimiseen tarkoitetuista digitaalisista ratkaisuista on täysin ilmaisia. Esimerkiksi Duolingo on tällainen ilmainen oppimisratkaisu, josta on tullut erittäin suosittu. Duolingon perustajien tavoitteena on lisätä maailman tasa-arvoisuutta tarjoamalla kaikille yhtäläiset mahdollisuudet oppia kieliä. On nimittäin aivan totta, että vaikka koulutuksen sanotaankin lisäävän tasa-arvoa, niin periaatteessa se myös lisää epätasa-arvoa, ellei kaikilla ole yhtäläisiä mahdollisuuksia opiskella. Duolingon toimintaperiaate onkin erittäin kunnioitettava. Suomalaiselle käyttäjälle pientä haastetta saattaa kuitenkin tuottaa se, ettei suomea voi Duolingossa valita opittavan kielen vastinpariksi. Käytännössä suomalainen käyttäjä joutuu siis valitsemaan vastinpariksi englannin tai jonkin muun itselleen vahvan kielen. Jos englanti on hallussa, ei tämäkään ole kuitenkaan iso ongelma.

Lähde kielimatkalle

Ulkomailla järjestettävät kielikurssit ovat olleet suosittu tapa oppia vierasta kieltä. Ne eivät kuitenkaan ole aivan kaikkien ulottuvilla korkean hintansa vuoksi. Toisaalta kielikursseista on kuulunut myös sellaista palautetta, että kurssimatka muuttuu kovin helposti juhlimismatkaksi ja kielen oppiminen jää melko vähäiseksi. Tällöin kielimatkalle osallistumisesta ei välttämättä saa aivan niin suurta hyötyä kuin oli etukäteen ajatellut. Toisaalta asuminen kohdemaassa isäntäperheen keskellä on kyllä omiaan kartuttamaan kielimatkalaisen kielitaitoa.

Puhu rohkeasti vierasta kieltä ulkomailla tai hanki kirjeystävä

Eräs tapa oppia kieltä, on käyttää sitä rohkeasti. Pienet virheet eivät haittaa – tärkeintä on, että pystyt kommunikoimaan vieraalla kielellä. Yleensä ulkomailla ollaan vain tyytyväisiä siitä, että suomalainen yrittää kommunikoida kohdemaan kielellä. Erityisesti tämä korostuu esimerkiksi Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa. Ranskassa moni turisti on huomannut saaneensa parempaa palvelua alkeellisellkain ranskan kielellä kuin englannilla.

Kirjeystävän hankkiminen voi olla eräs mielekäs ja mukava tapa oppia vierasta kieltä. Kirjeystävältä saadut kirjeet innostavat oppimaan uutta sanastoa ja kirjeen kirjoittaminen takaisin saa harjoittelemaan itse kirjoittamista. Moni pitää nykyisin etanapostia vanhanaikaisena tapana kommunikoida, mutta mitäpä siitä! Toisaalta kirjeenvaihtoa voi toki käydä myös sähköpostitse.

Kuluta viihdettä kohdekielellä

Esimerkiksi elokuvat ja sarjat kannattaa katsoa mahdollisuuksien mukaan kohdekielellä. Englanti on tässä suhteessa helppo kieli, koska englanninkielisiä elokuvia ja sarjoja on tarjolla niin kovin paljon. Muiden kielten osalta mielekkään katsottavan löytäminen saattaa olla hieman haasteellisempaa.

Elokuvien ja sarjojen lisäksi kannattaa lukea opittavalla kielellä myös sanoma- ja aikakauslehtiä sekä kirjoja. Aloita vaikka lasten satukirjoista, ellei kielitaitosi ole vielä kovin hyvä. Mielenkiintoinen aikakauslehti tai kirja innostaa oppimaan lisää sanastoa ja sanastosi karttuu melkein kuin huomaamatta!

agile