Blog

Opintolaina

Opintolaina on laina, jota voi hakea useimmista pankeista. Korkeakouluopiskelijat voivat saada opintolainaa 650 € opiskelukuukautta kohden, ja tämän lisäksi voi saada opintorahaa sekä yleistä asumistukea. Useimmiten opintolainaa haetaan Kelan myöntämällä valtion takauksella, jolloin pankilla ei niin ikään ole minkäännäköistä riskiä myöntää lainaa opiskelijalle, koska jos henkilö ei maksa lainaa pois, niin Kela maksaa sen pankille. Tästä huolimatta jotkut pankit eivät myönnä lainaa opiskelijalle syystä tai toisesta. Näissä tilanteissa voi kääntyä yksityisten lainantarjoajien puoleen.

Mistä voi hakea lainaa?

Opintolainan hakeminen sujuu nopeimmin netin kautta. Opiskelun avulla voi kehittää itseään ja valmistautua työelämään, ja kouluttautuminen onkin todettu parhaaksi tavaksi hankkia itselleen suurempi palkka sekä välttyä työttömyydeltä. Opiskelun rahapuoli voi kuitenkin olla monelle ajoittain vaativaa: opiskelijat ovat varmasti tottuneet elämään arkea tiukalla budjetilla. Useimmilla kokopäiväinen opiskelu vie suurimman osan ajasta, ja rahallista hyötyä opiskelusta voi saada vasta monen vuoden kuluttua. Töitä opiskelijat eivät omalta alalta yleensä saa ennen kuin opiskelut on saatu päätökseen, sillä palkallisia harjoitteluja harvoin on tarjolla niille, joilla on opiskelut vielä kesken. Useimmat tutkinnot kestävät vähintään 3 vuotta, ja vaativammat tutkinnot voivat viedä jopa 5–6 vuotta.

Miksi lainata opiskelijana?

Opiskelun aloittamista varten sekä sen aikana voi joutua hankkimaan uusia tavaroita opiskelua varten, tai maksamaan esimerkiksi kurssimaksuja. Koska opintolaina ei realistisesti ajateltuna usein oikein riitä muuhun kuin jokapäiväiseen elämiseen ja arkeen, niin tässä tapauksessa voi olla paras ratkaisu hakea lainaa.

Opiskelu on usein myös hyvin aikaavievää. Kun on opintolaina turvaamassa jokapäiväistä elämistä opiskelun aikana, niin voi huoletta ja rauhassa keskittyä olennaiseen. Jos opiskelun ohella joutuu tekemään töitä, niin se voi olla hyvin stressaavaa, ja aikaa ei jää paljon esimerkiksi projektien tekemiseen koulua varten.

Tutkimusten mukaan jopa yli kolmanneksella Suomessa kouluttautuvalla opiskelijalla on pienet tulot, mikä tarkoittaa sitä, että opiskelijan tulot ovat alle puolet keskivertosuomalaisen tuloista. Kelalta saatava opintoraha on useimmiten melko pieni ja tarkkaan laskettu, ja valtiolla on tapana vielä leikkailla sitä usein. Tämän lisäksi opiskelijat saavat nykyään yleistä asumistukea, mikä tekee opiskelijoiden tuloista mahdollisesti vielä pienemmät. Joissakin tapauksissa asumistuki voidaan ottaa kokonaan pois, tai sitä voidaan leikata. Kouluttautuminen on nykyaikana myös hyvin lainapainotteista, mutta tästä huolimatta jotkut opiskelijat eivät saa valtiolta lainalle takausta: jos ei ole oikeutettu opintorahaan, valtion takausta lainalle ei voi saada. Näissä tilanteissa opiskelija voikin kääntyä esimerkiksi yksityisten lainayhtiöiden tarjoamien lainojen puoleen.

Miksi lainavertailu on kannattavaa?

Lainavertailu kannattaa aina, sillä lainavertailun avulla voi säästää sekä rahaa että aikaa. Esimerkiksi lainojen korot ja maksuajat voivat olla hyvin erilaiset eri pankeissa ja lainayhtiöissä. Eri pankit ja yhtiöt tarjoavat myös muita etuja varsinkin opiskelijoille. On siis todellakin kannattavaa tutustua tarkemmin eri lainoihin.

agile